Výstava Valašský názor a Rozumění

V pondělí 25. 5. 2015 bude zahájena výstava Valašského názoru a Rozumění v MGO. Valaši vystavují obrazy a my prostorové objekty (sochy, keramika, šperk). Z našich výtvarníků uvidíme – Jana Svobodová, Jiří Parma, Emil Sláma, Karel Blažek a Jiří Holub.

Občanské sdružení „Valašský názor“ propaguje krásy Valašského regionu prostřednictvím lidových i profesionálních umělců širokého zaměření z oblasti divadla, fotografie, malířství, hudby a dalších aktivit. Provozuje nezávislou Valašskou Národní galerii, která má již 10 stálých výstavních míst, kde uchovává a propaguje regionální umění.

Sdružení je pro všechny, kteří uznávají volnost, estetiku a prču jako součást života. Vstup do sdružení není ničím omezen.

Sídlo sdružení je ve valašských horách blízko Syrákova.

Předmětem činnosti je především obnovení valašské lidové tradice s důrazem na všechny valašské atributy, pozvedání kulturního povědomí obyvatel Valašska a propagace kultury našeho regionu.

Vznik členství: Každý, kdo se chce stát členem sdružení, rozhoduje se pro vstup jako jeden Valach.

Zánik členství: Členství zaniká, když člen ztratí hlavu a tím i svůj valašský názor.

Všichni mají stejná práva, a někteří aj povinnosti.

Při osobním styku se členové sdružení oslovují titulem strýc a tetka, podle pohlaví a chuti.

Nejvyšším orgánem sdružení je valašská hromada. Konaná, když je třeba. Valašská hromada nic nevolí, o ničem se nehlasuje, všude platí valašská domluva.